Alerji Nedir?
Normalde zararlı olmayan maddelere karşı immün sistemin abartılı yanıt vermesidir.
Alerjen Nedir?
İmmun sistemin abartılı yanıt vermesine neden olan maddelere alerjen denir. Polen, küf, hayvan tüyü, ev tozu, ilaçlar ve gıdalar en sık karşılaşılan alerjenlerdir.
Abartılı Cevap Nasıl Anlaşılır?
Bu maddelerle (Alerjenle) karşılaşınca hapşırma, kızarıklık, kaşıntı, şişme, göz yaşarması, burun akıntısı gibi şikayetler ortaya çıkar.
Alerji Hangi Organları Etkiler?
Alerji bazen tüm vücudu, bazen de vücudun bir kısmını etkiler. Gözü etkilerse alerjik konjoktivit, üst solunum yollarını etkilerse alerjik rinit ( saman nezlesi ), akciğeri etkilerse astım, cildi etkilerse ürtiker, egzama ya da kontak dermatite neden olur.
Bahar Alerjisi Nedir?
Özellikle bahar mevsiminde bitkilerden ( ağaçlar ve çimenlerden) yayılan polenlerin etkisiyle ortaya çıkan allerjidir.
Her Polen Alerji Yapar Mı?
Bahar alerjisinden çok sayıda polen sorumlu tutulur. Ancak her polen alerjiye neden olmaz. Alerjiye en çok yol açan polenler; zeytin, fındık, kızılağaç, pelin, kavak, çayır otu, yulaf, çavdar ve buğdaydır. Polenlerin etkileri mevsimseldir. Ağaç polenleri genellikle şubat-mayıs, ot polenleri mayıs-haziran, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara kadar etkilidir.
Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Bahar alerjisinin belirtileri arasında;nöbetler halinde tekrarlayan burun akıntısı, burun ve gözlerde kaşıntı, burunda tıkanıklık, gözlerde sulanma ve kızarma, gözaltlarında şişlik ve mavimsi bir renk alma, hapşırma ve bogaz ve genizde devamlı kaşıntı hissi, koku ve tat duyularında azalma, yorgunluk, çocuk hastalarda sık sık ellerini buruna sürtme ve kaşıma hareketi sayılabılır
Bahar Alerjisi İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Ailede alerji öyküsünün olması, sosyoekonomik düzeyin yüksek olması, hava kirliliği, evde hayvan beslenmesi, evde sigara içilmesi, bir yaşından önce yapay mamalarla beslenme sayılabilir.
Bahar Alerjisi Tanısı Nasıl Konur?
Fizik muayene bulguları ve ayrıntılı bir hikaye alınması ile genellikle tanı konulabilir. Ancak tanıyı kesinleştirmek veya ayırıcı tanı yapabilmek için bazı laboratuar testlerine gereksinim duyulabilir.
Bahar Alerjisi Tanı Testleri Nelerdir?
Deri testleri, Serum IgE düzeyi, Alerjene spesifik immünglobulinler, tam kan sayımında euzinofil sayısı kullanılır
Bahar Alerjisi Tedavisi Nasıldır?
Tedavide alerjenlerden korunma, burundan kortizonlu spreyler ve göz damlaları, antialerjik ilaçlar kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla dengeli beslenilmeli, istirahat edilmeli ve bol su içilmelidir. A, B, C ve E vitaminli besinler tüketilmelidir. Alerjenlerden uzak kalınmalı, mutlak surette korunulmalıdır. Stresten uzak yaşamalı, alkol, sigara tüketilmemelidir.
Bahar Alerjisinin Aşısı Var mı?
Bazı hastalarda aşı uygulaması yapılmaktadır. Aşı, genellikle alerjisi ilaçlarla kontrol edilemeyen veya ilaç yan etkilerinden rahatsız olan hastalara önerilir. Hastada en az iki mevsim veya 6 ay alerji bulguları varsa aşı düşünülebilir.
Bahar Alerjisinden Korunma Yolları Nelerdir?
Polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde, kuru ve rüzgarlı havalarda zorunlu değilse dışarı çıkmama, polen mevsiminde spor için kapalı alanların tercih edilmesi, uzun kollu elbiseler ve pantolon giyme, eve gelindiğinde duş alma ve bol su ile yüzü yıkama, araçda polen filtresi kullanma, polenlerin yoğun olduğu saatlerde kapı, pencere açmama, rüzgarlı havalarda dışarıda bulunmama, çimlerin biçildiği ortamlardan uzak durma, polenlerin yüksek olduğu mevsimlerde uygun bir maske kullanma, sigara içmeme ve sigara içilen ortamlardan uzak durma..