1. versiyon
Gıda intoleransı, tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonu olarak tanımlanır. Besindeki bir madde kişinin sindirim sistemi tarafından doğru bir biçimde sindirilemez ya da parçalanamaz. Bu durum sindirim sistemini tahriş eder ve hasarlara yol açar. Gıda intoleransının nedeni, enzim eksikliği ya da gıdanın içindeki maddenin sindirilememesidir. Örneğin laktoz intoleransı, sütte yer alan laktoz karbonhidratının sindirilmesini sağlayan laktaz enzimi eksikliği sonucu oluşur.
Gıda alerjisi, tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı bağışıklık sisteminin verdiği yanıt olarak tanımlanır. Vücut, besin içerisinde yer alan bir maddeye genel olarak proteine karşı savunma sistemini harekete geçirir ve IgE denilen bir çeşit antikor oluşturur. Alerjen madde içeren besin tekrar tüketildiğinde daha önce üretilen antikor histamin adı verilen kimyasalın açığa çıkmasına neden olur. Histamin kişide belli bir gıda proteinine karşı aşırı duyarlılık göstermesini sağlar. Buğday, soya ürünleri, yumurta, süt, çilek, badem ve ceviz en sık rastlanılan alerji yapıcı besinlerdir.
Bir kişide gıda intoleransı varsa kişi o gıdayı ilk kez yediğinde ortaya çıkabilir. Gıda intoleransını etkileyen şey besinin miktarıdır. İntoleransa neden olan gıda düşük miktarlarda tüketildiğinde vücut tarafından kabul edilirken daha yüksek miktarlarda rahatsızlıklara sebep olabilir. Gıda intoleransının belirtileri:
Mide ağrısı, mide kasılmaları, midede yanma hissi,
Bulantı ve kusma,
Mide ve bağırsaklarda gaz, kramp ve şişkinlikler,
Baş ağrısı, sinirlilik, halsizlik, yorgunluk,
İshal,
2. versiyon
Gıda intoleransı, tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonu olarak tanımlanır. Besindeki bir madde kişinin sindirim sistemi tarafından doğru bir biçimde sindirilemez ya da parçalanamaz. Bu durum sindirim sistemini tahriş eder ve hasarlara yol açar. Gıda intoleransının nedeni, enzim eksikliği ya da gıdanın içindeki maddenin sindirilememesidir. Örneğin laktoz intoleransı, sütte yer alan laktoz karbonhidratının sindirilmesini sağlayan laktaz enzimi eksikliği sonucu oluşur.
Gıda alerjisi, tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı bağışıklık sisteminin verdiği yanıt olarak tanımlanır. Vücut, besin içerisinde yer alan bir maddeye genel olarak proteine karşı savunma sistemini harekete geçirir ve IgE denilen bir çeşit antikor oluşturur. Alerjen madde içeren besin tekrar tüketildiğinde daha önce üretilen antikor histamin adı verilen kimyasalın açığa çıkmasına neden olur. Histamin kişide belli bir gıda proteinine karşı aşırı duyarlılık göstermesini sağlar. Buğday, soya ürünleri, yumurta, süt, çilek, badem ve ceviz en sık rastlanılan alerji yapıcı besinlerdir.
Bir kişide gıda intoleransı varsa kişi o gıdayı ilk kez yediğinde ortaya çıkabilir. Gıda intoleransını etkileyen şey besinin miktarıdır. İntoleransa neden olan gıda düşük miktarlarda tüketildiğinde vücut tarafından kabul edilirken daha yüksek miktarlarda rahatsızlıklara sebep olabilir. Gıda intoleransının belirtileri:
Mide ağrısı, mide kasılmaları, midede yanma hissi,
Bulantı ve kusma,
Mide ve bağırsaklarda gaz, kramp ve şişkinlikler,
Baş ağrısı, sinirlilik, halsizlik, yorgunluk,
İshal,