İçindekiler;
Çocuk Check-Up Nedir?
Kimler Çocuk Check-Up Yaptırmalıdır?
Çocuk Check-Up (22 Test)
Çocuklarda Şikayetler Özelinde Yapılması Gereken Testler Nelerdir?
Çocuk Check-Up Fiyatları Nedir?
Check-Up Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Çocuk Check-Up Nedir?
Çocuk Check-up, çocukların genel sağlık durumlarını değerlendirmek ve potansiyel sağlık sorunlarını tespit etmek için yapılan kapsamlı bir incelemedir.
Kimler Çocuk Check-Up Yaptırmalıdır?
Özel Durumu Olan Çocuklar: Bazı çocuklar doğumdan itibaren hastalıklar ile uğraşabilir ve kronik rahatsızlıkları olabilir. Örneğin prematüre doğan bebekler, doğumsal anomalileri olanlar ve kronik hastalığı olanlar düzenli olarak bazı testleri yaptırmaları gerekir.
Okul Öncesi ve Okul Dönemi Çocukları: Bu çocukların büyüme ve gelişme süreçlerinin izlenmesi için düzenli olarak kontrolden geçmeleri gerekir. Yaşıtlarına göre zeka yada fiziksel gerilik yaşayan çocukların bazı değerleri düşük olabilir.
Ergenlik Dönemi Çocukları: Bu dönemdeki çocukların hızla değişen fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimleri hızlı bir şekilde ilerler. Beslenme alışkanlıklarının kontrol edilmesi, ileride muhtemel ortaya çıkabilecek hastalıkların önlenmesi için düzenli olarak kontrolden geçmeleri önerilir.
Çocuk Check-Up (22 Test)
Her çocuğun temel olarak yaptırması gereken testler şöyle özetlenebilir;
- Tam Kan Sayımı: Genel olarak yılda 1 kez yaptırılması önerilir. Bu test kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositlerin sayısını ve sağlığını değerlendirmenin yanı sıra, anemi (kansızlık) gibi kan hastalıklarını tespit etmeye yardımcı olabilir. Vücuda yeterli oksijen taşınmasını sağlayan kırmızı kan hücreleri genel vücut sağlığı üzerinde de etkili olur.
- Kan Şekeri (Açlık Glukoz) Testi: Diyabet (şeker hastalığı) riskini değerlendirir. Yüksek kan şekeri düzeyleri kalp hastalığı ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.
- Elektrolit Paneli (Sodyum, Potasyum, Klorür, Kalsiyum, Magnezyum): Elektrolit seviyeleri, antrenman sırasında sıvı dengesini ve kas fonksiyonunu etkileyebilir. Kemik ve kas sağlığı için önemlidir. kemik yoğunluğunu korumak ve kas işlevini daha yüksek düzeye çıkarmak için kalsiyum seviyesi optimum seviyede korunmalıdır. Çocuklar için elektrolitler büyüme ve gelişme için hayati önem taşır.
- Karaciğer Fonksiyon Testleri (ALT, AST, GGT, ALP): Karaciğer fonksiyon testleri, karaciğer sağlığını değerlendirmek için yapılır. Yılda bir kez yapılması tavsiye edilir.
- Böbrek Fonksiyon Testleri (Üre, Bun, Kreatinin, Tam İdrar Tahlili): Böbrek fonksiyon testleri, böbrek sağlığını değerlendirmek için yapılır. Yüksek düzeyde vücut aktiviteleri, böbrekler üzerindeki yükü arttırabilecekleri düşünülerek yılda bir kez yapılması tavsiye edilir.
- Demir Seviyesi (Demir, Demir Bağlama Kapasitesi, Ferritin): Anemi çocuklarda sık yaşanan bir durumdur. Yetersiz beslenme ve kan kaybı ile ilişkilidir. Demir seviyelerindeki düşüklük çocuğun büyümesinde olumsuz etkilere sebep olabilir.
- Genel Alerji Paneli (Total IgE, ECP (Eozinofilik katyonikbprotein)): Bu testler çocuğun alerjiye yatkınlığını değerlendirir. Çocuklarda egzama, saman nezlesi sık karşılaşılan bir durumdur.
- Dışkı Testleri (Dışkıda gizli kan, Dışkıda parazit aranması): Bu testler çocukların beslenme alışkanlıklarının kontrol edilmesi, bağırsak sağlığının kontrol edilmesi için önemlidir.
Ek olarak çocuğun genel durumu ve şikayetlerine göre aşağıdaki testler eklenebilir.
- Tiroit Testleri (TSH, FT3, FT4): Yavaş veya hızlı büyüme gösteren, aşırı terleyen, boyu yaşıtlarına göre kısa kalmış olan, sık sık kabız olan, kuru cilt veya saç dökülmesi sorunu olan, unutkanlık, dikkat dağınıklığı ya da depresyon sorunu yaşayan, sinirli ve huzursuz olan, yutma güçlüğü yaşan çocuklarda bu testler eklenmelidir.
- Vitaminler (D Vitamini, B12 Vitamini, Folik Asit): Kemik ağrısı, kas güçsüzlüğü, sık enfeksiyon geçirme, halsizlik, soluk cilt, yeme sorunları ve iştahsızlık, sık ishal olma sorunları yaşayan çocuklarda bu testler eklenmelidir.
- Kolesterol Seviyeleri (Total Kolesterol, HDL Kolesterol, LDL Kolesterol, Trigliserid): Ailede kalp hastalığı öyküsü olan, obez olan, hipertansiyon rahatsızlığı olan çocuklarda bu testler eklenmelidir.
- Hormon Profili (Testesteron, Östrojen, Büyüme Hormonu (GH), Progesteron (Kadınlar), Prolaktin (Kadınlar), Kortizol): Yaşıtlarına göre büyüme geriliği yaşayan, ergenlik belirtileri gecikmiş olan erkek ve kız çocuklarında, ayrıca adet düzensizliği yaşayan çocuklarda hormon testleri istenebilir.
- Spesifik Alerji Testleri: Evcil Hayvan, Ev Tozu, Arı, Gıda, Ağaç poleni yada bitkilerden kaynaklabilme ihtimali olanlar istenir.
Çocuklarda Şikayetler Özelinde Yapılması Gereken Testler Nelerdir?
Türkiye’deki çocuklarda en sık yaşanan sağlık sorunları sırasıyla; solunum yolu enfeksiyonları, sindirim sistemi sorunları, alerjiler, obezite, demir eksikliği anemisi ve parazit enfeksiyonları bulunmaktadır.
İşte çocuklarda yaygın olarak yaşanan sağlık sorunlarına yönelik yapılması gereken testler;
Solunum Yolu Enfeksiyonları ; Genellikle Tam Kan Sayımı ve CRP (C-reaktif protein) düzeyi gibi enfeksiyon belirteçleri ölçülür ve İdrar testi istenir. Solunum yolu enfeksiyonlarının idrar yoluyla yayılmasını değerlendirmek için idrar analizi yapılabilir.
Sindirim Sistemi Sorunları (İshal veya Kabızlık): Elektrolit seviyeleri (sodyum, potasyum), tam kan sayımı (Hemogram) ve karaciğer enzimleri (AST, ALT) gibi testler istenebilir. Ayrıca dehidrasyonu ve böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için idrar analizi yapılabilir.
Alerjiler: İlgili antikor seviyelerini ölçen alerji testleri (örneğin, total IgE, spesifik IgE) yapılabilir. Alerjik reaksiyonların böbrekler üzerindeki etkisini değerlendirmek için idrar analizi istenebilir.
Obezite ve Metabolik Sorunlar: Lipid profili (kolesterol, trigliserit), kan şekeri (açlık kan şekeri veya glukoz tolerans testi), insülin seviyeleri gibi testler yapılabilir. Metabolik sağlık durumunu değerlendirmek için idrar analizi yapılabilir.
Demir Eksikliği Anemisi; Kan testleri: Hemoglobin düzeyi, serum demiri, ferritin ve total demir bağlama kapasitesi (TIBC) gibi testler istenebilir. Bağırsak kanamasını veya parazit enfeksiyonlarını değerlendirmek için dışkı testi yapılabilir.
Parazit Enfeksiyonları; Bağırsak parazitlerini tespit etmek için dışkıda parazit yumurtalarının veya kistlerin araştırılması yapılabilir.
Çocuk Check-Up Fiyatları Nedir?
Check-up test fiyatları sürekli değişiklik göstermektedir. Son fiyatı öğrenmek için çağrı merkezimizi arayabilir ya da whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Check-Up Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Check-up sağlık kontrolünde 12 saat aç karnına kan testlerini vermeniz yeterlidir. Bunun dışında herhangi bir ön hazırlık gerekmemektedir.