Gıda İntolerans Testi Nedir?

Gıda intolerans testinin bir diğer adı besin duyarlılığı testi olup, testte 286 gıda 13 başlık altında incelenir. 

Gıda intolerans testi spesifik hazırlanmış kapsamlı gıda duyarlılığı testidir. Bu testte besine karşı İgE seviyesi ölçülmez, yani besine karşı alerji test edilmez. Testte İgG seviyesi test edilerek besinlere karşı duyarlılık incelenir. 

Bu test genellikle diyet alışkanlıklarının izlenmesi ve kişinin diyete uyumunun takip edilmesi için istenmektedir. Bu açıdan diyete başlamadan önce doktor ve diyetisyenlere yol göstermesi açısından uygun bir testtir.  

Ayrıca sebebini bilmediğiniz bağırsak problemleri, kas-ekrem ağrıları, yorgunluk, halsizlik, depresyon, cilt problemleri gibi şikayetlerinizde besin duyarlılığına bağlı gelişebilir. Gıda intolerans testi bu şikayetlerin gıda ile ilgisini tartışmak için doktorunuza yol gösterici bir rehber olacaktır.

Gıda intolerans testlerinde tek bir paket yoktur. 286 gıda incelemesi haricinde 216, 108 ve 88 gıda duyarlılığı incelemesi de yapılabilir. 

Test sonuçları 3 ayrı grupta değerlendirilir. Bunlar Tüketilmesinde sakınma olmayan gıdalar (yeşil kategori), tüketilmesinde sakınca olabilecek ve az tüketilmesi gereken gıdalar (turuncu kategori) ve tüketilmesinde sakınca olan gıdalar (kırmızı kategori) olarak gruplandırılır.

  • SÜT VE YUMURTA GRUBU (Manda sütü, Yayık ayranı (Yayık altı Suyu), Deve sütü, Camembert peyniri, Lor peyniri, İnek sütü, Yumurta akı, Yumurta sarısı, Emmental peyniri, Keçi peyniri, Keçi sütü, Gouda peyniri, Mozzarella, Parmesan, Bıldırcın yumurtası, Koyun peyniri, Koyun sütü) 
  • ET (Sığır eti, Yaban domuzu eti, Tavuk , Ördek, Keçi, At, Kuzu, Devekuşu, Domuz eti, Tavşan, Geyik, Hindi, Dana eti, Geyik (av) eti)
  • BALIK & DENIZ ÜRÜNLERI (Abalon (Deniz Kulağı), Atlantik morinası, Atlantik ringa balığı, Atlantik redfish, Sazan, Havyar, Kırlangıç, Midye, Yengeç, Yılanbalığı, Avrupa hamsi, Avrupa sardalya, Avrupa pisi, Yaldızlı çipura, Mezgit, Hake, Istakoz, Uskumru, Maymunbalığı, Avrupa Kerevit , Turna balığı, Kuzey karides, Ahtapot, İstiridye, Ustura Midye, Somon, Deniz Tarağı, Mürekkep balığı, Karides karışımı, Dil Balığı, Kalamar, Kılıç Balığı, Vatoz Balığı, Alabalık, Ton Balığı, Kalkan, Venüs deniz tarağı)
  • TAHILLAR & TOHUMLAR (Amarant, Arpa, Karabuğday, Mısır, Durum Buğdayı, Siyez, Kavılca Buğdayı, Kenevir tohumu, Keten tohumu, Acı bakla tohumu, Malt (arpa), Darı, Yulaf, Çam fıstığı, Polonya buğdayı, Haşhaş tohumu, Kabak çekirdeği, Kinoa, Kolza tohumu, Pirinç, Çavdar, Susam, Kavuzlu Buğday, Ayçiçeği, Buğday, Glüten, Buğday kepeği, Buğday çimi)
  • KURUYEMIŞLER (Badem, Brezilya fındığı, Kaju, Hindistan cevizi, Hindistan cevizi sütü, Yer bademi, Ceviz)
  • BAKLAGILLER (Nohut, Yeşil fasulye, Mercimek, Maş fasulyesi, Yer fıstığı, Bezelye, Soya, Şeker bezelye, Demirhindi, Kuru fasulye)
  • MEYVELER (Elma, Kayısı, Muz, Böğürtlen, Yaban mersini, Kiraz, Kızılcık, Hurma, Kara mürver, İncir, Bektaşi üzümü, Üzüm, Greyfurt, Kivi, Limon, Lime, Liçi (Kral meyvesi), Mango, Kavun, Dut, Nektarin, Portakal, Papaya, Çarkıfelek meyvesi, Şeftali, Armut, Güvey feneri (altın çilek), Ananas, Erik, Nar, Kuru üzüm, Ahududu, Frenk üzümü, Çilek, Mandalina, Karpuz)
  • SEBZELER (Enginar, Roka, Avokado, Bambu filizi, Brokoli, Brüksel lahanası, Lahana, Kapari, Havuç, Karnabahar, Kereviz Soğanı, Kereviz sapı, Pazı, Hindiba, Çin lahanası, Frenk kökü, Salatalık, Patlıcan, Hindiba, Rezene (soğanı), Sarımsak , Yeşil lahana, Yaban turpu, Kivano (boynuzlu kavun), Alabaş, Kuzu marulu, Pırasa, Isırgan yaprağı, Zeytin, Soğan, Yaban havucu, Pok Choi, Patates, Balkabağı, Kabak hokkaido, Radiçi, Turp, Kırmızı pancar, Kırmızı lahana, piramit karnabahar, Savoy lahanası, Arpacık soğan, Ispanak, Tatlı patates, domates, Şalgam, Su teresi, Beyaz kuşkonmaz, Beyaz lahana, Yabani sarımsak, Sakız kabağı)
  • BAHARATLAR (Anason, Fesleğen, Defne yaprağı, Frenk kimyonu, Kakule, Kırmızı biber (Capsicum), Biber (kırmızı), Tarçın, Karanfil, Kişniş, Kimyon, Köri, Dereotu, Çemen, Zencefil, Ardıç, Limon, Mercanköşk, Nane, Hardal, Muskat, Keklik otu, Kırmızı biber (Paprika), Maydanoz, Biber (siyah/beyaz/ yeşil/kırmızı/sarı), Biberiye, Adaçayı, Tarhun, Kekik, Zerdeçal, Vanilya)
  • YENILEBILIR MANTARLAR (Çörek (Boletus, Porçini) mantarı, Chanterelle (Sarıkız Mantarı), Enoki mantarı, Kral mantarı, İstiridye mantarı, Kültür mantarı)
  • YENI GIDALAR (Badem sütü, Aloe (Sarısabır, aloe vera), Aronya meyvesi, Baobab, Chia tohumu, Klorella, Karahindiba kökü, Ginkgo, Ginseng, Büyük dulavratotu kökü, Guarana, Ev kriket, Maca kökü, Un kurdu, Göçmen çekirge, Nori, Aspir yağı, Spirulina, Tapyoka nişastası, Wakame, Yacon kök)
  • KAHVE & ÇAY (Papatya, Kakao, Kahve, Hibiskus, Yasemin, Moringa çayı, Bahçe nanesi, Siyah çay, Yeşil çay)

DİĞERLERİ (Agar Agar, Aspergillus niger, Ekmek mayası, Bira mayası, Şeker kamışı, Kara mürver çiçeği, Bal, Şerbetçiotu, M- Transglutaminaz et tutkalı)

Gıda İntolerans Testi İçin Ön Hazırlık Gerekir Mi?

Gıda intolerans testleri için herhangi bir ön hazırlık gerekmez. Açlık ya da tokluk durumu fark etmez.