Romatoloji Nedir?
Romatoloji kas, eklem ve iskelet sistemine rahatsızlık veren hastalıkları inceleyen bilim dalıdır ve iç hastalıkları ana bilim dalının içerisinde yer alır. Romatizma rahatsızlıkları sadece bu sistemlerle sınırlı kalmayıp vücuttaki diğer organ ve sistemlere de etki edebilir. Romatizma kelimesi Yunan kökenli kelime olup eklemlerdeki rahatsızlık veren sıvıların birikmesi anlamında kullanılmıştır. Romatizmal hastalıklar milattan önce eski tarihlerde de bilinmesine rağmen hastalıkla ilgili detaylı bilgilere yirminci yüzyılda romatoloji bilim dalının gelişmesiyle ulaşılmıştır.
Romatizmal Rahatsızlıkların Belirtileri
- Eklem ağrıları, şişlikler ve hareket güçlüğü
- Özelikle sabahları eklemlerde sertlik
- Sabahları daha şiddetli hissedilen eklem ağrıları
- Soğuk havalarda el parmaklarında morarma
- Cilt altında beze oluşumu
- Güneş altında ciltte hassaslık ve yaraların gözlenmesi
- Hareketlerin kısıtlanması, merdiven inip çıkarken zorlanma
- Oturup kalkarken güçlük
- Ağız içlerinde veya genital bölgelerde yara oluşumu
- Göz iltihapları
- Nedensiz ve sıklıkla yaşanan karın ağrısı
- Ağız ve göz kurulup
- Sebepsiz ateş
- Kilo verme
- Deri döküntüleri
Sıklıkla yaşanan şikayetler bunlar olsa da hiçbir belirti vermeden de vücutta varlığını devam ettirebilir. Romatizmal rahatsızlıklar genetik olabildiği gibi çevresel yani bazı mikrop veya kimyasallarla temas neticesinde yada fiziksel şartların etkisi yani yaş ve hormonların etkisiyle de ortaya çıkabilir.
Romatizmal Rahatsızlıkların Tedavisi
İltihapsız romatizmal rahatsızlıklarda kortizon içermeyen ilaçlar sıklıkla kullanılır. Romatoloji bölümüne ilaveten bu hastalıkların tedavisinde ortopedi veya fizik tedavi uzmanlarından da yardım alınarak tedavi yapılabilir. İltihaplı romatizmal hastalıkların tedavisi mümkün olsa da bazı hastalarda tekrarlayan alevlenmeler görülebilir. Bu durumlarda hastanın hekimiyle yaşadığı tüm şikayetleri paylaşması ve düzenli bir şekilde kontrollere devam etmesi gerekmektedir. Romatizmal hastalıklar çoğunlukla yaşam kalitesini düşüren şikayetlere sebep olduğundan erken teşhis ve uygun tedavi ile oluşabilecek organ hasarlarının önüne geçilebilir. İltihaplı romatizmal hastalıklarda kortizonlu ilaçlar tercih edilmektedir.
Romatoloji Paneli
Romatizmal hastalıkların araştırılmasında(romatoid artrit, lupus, skleroderma, mikst konnektif doku hastalığı, sjögren gibi) kullanılan testlerdir. Klinik bulgularınıza göre hekiminizce tek tek veya panel olarak talep edilebilir.
- RF
- Anti CCP
- Anti dsDNA
- ANA
- ENA profili
- Kompleman C3
- CRP
- Sedimantasyon hızı
Bu testler hem hastalığın tanısında hem de tedavisinde sıklıkla istenen testlerdir. Romatoloji paneliyle ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.