Aids Bulaşma Yolları, insanlar arasında yayılması özellikle cinsel ilişki yoluyla, anneden bebeğe anne karnında veya doğum esnasında ve kan teması ile bulaşabilmektedir. Kişide AIDS olduğuna dair belirli bir işaret bulunmayabilir. Bu nedenle kişinin kendisine AIDS hakkında tanı koyması kesinlikle mümkün değildir. Belirtileri birçok hastalıkla benzerlikler içerebildiğinden şüpheli durum sonrası tek çözüm ilgili tahlilleri yaptırmaktır. AIDS tanısı kan örneği alınarak laboratuvarda yapılan bazı testler neticesinde konulabilmektedir.

 

Aids bulaşma yollarından en önemlisi cinsel yolla bulaşmadır. Özellikle çok eşli cinsel yaşamı tercih eden bireyler ilişkiye gireceği kişinin virüsle temas etmiş olabileceğini düşünerek hareket etmeli ve muhakkak kondom kullanarak tedbir almalıdır. Eş cinsel ilişki ile de virüs bulaşabilir. Erkekler arasındaki eş cinsel ilişki kadınlar arasındaki ilişkiye göre daha fazla AIDS hastalığını bulaştırma ihtimali taşır. Cinsel temas sırasında kadın veya erkeklerin organlarında bulunan herhangi açıklıktan sağlıklı bireye virüs geçmesi kolaylıkla gerçekleşebilir. Özelikle Hiv pozitif bir kişinin farklı kişilerle cinsel ilişkide bulunması bu virüsün yayılmasındaki en önemli etkendir.

Kan Yolu da  AIDS bulaşma yollarındandır. HIV pozitif bireylerden elde edilen kan, kan ürünleri, organlar, sperm ve dokuların diğer bireylere nakli yapılarak AIDS virüsünün bulaşmasına izin verilmiş olur. Özellikle de kan transferine ihtiyacı olan bireylerin HIV gibi virüslerle temasa son derece açık olduğu aşikardır. Kan ve kan ürünlerine ihtiyacı olan bireylerin kontrolleri sağlanmamış kanın reddini istemeleri kişinin en doğal hakkıdır. Kızılay’dan temin edilmeyen her kan hastane içinde testlerle kontrolleri sağlansa dahi risk içermektedir. Diş tedavilerinde bulaşma ihtimali de yüksektir. Ağız içine yapılan kanamalı operasyonlarda cerrahi aletlerin sterilize edilmesi büyük önem taşır. 

Anneden bebeğe bulaşım da aids bulaşma yollarındandır. HIV pozitif taşıyan bir anne bebeğine bu virüsü anne karnında, doğum esnasında veya anne sütünden emzirme yoluyla bulaştırabilir. Anneden bebeğe bulaşımın önüne geçebilmek ve erken tanı konulabilmesi için anne adayının HIV testi yaptırması gereklidir. Gebelik tarama testleri sırasında HIV pozitif olarak sonuçlanmışsa eğer daha ileri bir yöntem olan HIV RNA testi ile test kontrol edilmelidir.