Frengi (Sifiliz) Nedir?

Frengi, diğer adıyla sifiliz, Treponema Pallidum adlı mikrobun, genellikle cinsel ilişki yoluyla bulaşan sistemik bir hastalıktır. Sifiliz, tedavi edilmezse ölümcül sonuçları olabilir.

Frengi (Sifiliz) İle AİDS İlişkisi Nedir?

Bu hastalık HIV bulaş riskini de arttırır. Bu sebeple sifiliz testi yaptırması istenen hastalardan mutlaka HIV (AİDS) testi de istenir. 

Frengi (Sifiliz) Nasıl Bulaşır?

Bu hastalık cinsel ilişki yoluyla veya anneden bebeğe geçerek bulaşır. Ayrıca sifiliz mikrobu taşıyan birinin eşyalarını kullanmakta bulaşmaya sebep olabilir. Sifiliz hastalığının birden fazla cinsel partneri olanlar ve kondomsuz cinsel ilişkiye girenlerde görülme olasılığı oldukça yüksektir. 

Frengi (Sifiliz) Tanısı Olan Gebelerde Risk Nedir?

Sifiliz mikrobu anne karnında bebeğe oldukça fazla zarar verir. Bebekte sağırlık, diş ve burun problemlerine sebep olur. Gebe kalmayı planlayanlar ve gebeliğin erken döneminde olanların Sifiliz testi yaptırması önerilir. 

Frengi (Sifiliz) Belirtileri Nelerdir?

Hastalık belirtileri başlamadan önce ortalama 21 gün kuluçka süresi vardır ve hastalık 4 evrede seyreder. 

Birinci evrede hastalık nereden bulaştıysa orada yaralar çıkar. Bu bölgeler genital bölge, ağız, rektum olabilir. Ortaya çıkan yaralar 1 veya 5 hafta içinde kendiliğinden kaybolur ve bu aşamada tedavi edilmezse hastalık ikinci evreye geçer. 

İkinci evre hastalığın bulaşmasından aylar sona görülebilir. Vücutta pembe- kırmızı döküntüler görülür. Bu döküntülerin hepsinde hastalık vardır ve temas halinde bulaşır. genellikle 2-6 haftada geçerler. Bu evrede boğaz ağrısı, ateş, halsizlik, vücut ağrıları görülür. Tedavi edilmezse hastalık üçüncü evreye geçer.

Üçüncü evre sessizlik dönemi olup, birkaç yıl sürebilir. Fakat hastalığı bulaştırma riski oldukça yüksektir. Hastalık tedavi edilmez ise ölümcül sonuçları olan dördüncü evreye geçer.

Dördüncü evrede yaşanabilecek iç organ hasarları ölümcül olabilir. Körlük, psikiyatrik sorunlar, güçsüzlük, kalp damar problemleri, idrar kaçırma, ciltte ve iç organlarda şişme en çok görülen belirtilerdir. 

Frengi (Sifiliz) Testi Nedir?

Hastalık VDRL ve TPHA kan testleri yoluyla tespit edilmektedir. Klinik olarak gerekli olursa spesifik testlerde eklenilebilir. 

VDRL Kan Testi Nedir?

Frengi (Sifiliz) Hastalığı tanısı için kullanılan kan testidir. Pozitif sonuç hastalık belirtisi olarak kabul edilir, gerekli durumlarda ilave testler istenir.  

TPHA Kan Testi Nedir?

Bu test hastanın kanındaki antikorları değerlendirmek için yapılır. Bu test diğer test ve klinik bulgularla birlikte değerlendirilmelidir. Pozitif sonuç, hastanın frengiye karşı antikorların olduğunu gösterir, yani hastalığın vücutta olabileceğini işaret eder. 

Frengi düşünülen hastalarda mutlaka HIV Testi istenir.